25 de mayo de 2007

Ordenació atòmica en metalls

La visualització de l'ordenació atòmica dins d'un cristall, de vegades, pot resultar complicada. Imaginar com s'uneixen uns àtoms als altres per a formar el cristall, requereix tenir certa capacitat de visió espacial, la qual cosa no sempre és fàcil.
Fotos: Rosa Torregrosa

Ací vos mostre una de les múltiples opcions que podeu triar per a facilitar dita tarea als vostres alumnes (si punxeu les imatges podreu veure els gifs animats).

La imatge de l'esquerra correspon a l'estructura cúbica centrada en les cares (ABC) on es pot veure com un àtom (en color dorat) s'envolta d'altres sis en la mateixa làmina, i de 12 en el cristall (sis en la seua làmina, tres en la superior i tres en la inferior).



En aquest gift de la dreta, teniu una estructura hexagonal compacta, on es veu l'apilament de tres capes d'àtoms (ABA) on cada àtom s'envolta de 6 en la làmina i de 12 en el cristall.



La diferència entre les dues estructures anteriors es troba en la disposició de les capes d'àtoms, en concret en la tercera capa. Si aquesta coincideix en posició amb la primera, direm que tenim un apilament ABA i , per tant, una estructura hexagonal compacta. Si pel contrari, la primera i tercera capa no coincideixen, l'apilament serà ABC i tindrem una estructura cúbica centrada en les cares.

Els models que veieu a la foto han sigut elaborats amb pilotes de suro, pintura metal·lica i pegament. Cadascuna de les capes es troba separada de les altres per tal de que els alumnes puguen separar-les i veure millor la disposició del àtoms dins del cristall.

Una vegada que tingau les estructures, podeu prendre fotos i elaborar un gift animat, com aquestos, amb l'ajuda del photoshop.

Espere que vos agraden.

No hay comentarios: